het kindertehuis in vijf vragen - Reisverslag uit Marcali, Hongarije van Arjan en Conny Sluijs - WaarBenJij.nu het kindertehuis in vijf vragen - Reisverslag uit Marcali, Hongarije van Arjan en Conny Sluijs - WaarBenJij.nu

het kindertehuis in vijf vragen

Door: arjan

Blijf op de hoogte en volg Arjan en Conny

29 Oktober 2009 | Hongarije, Marcali

De lopende dagen gaan soepel. Dus we maken even een uitstapje naar wat info over het kindertehuis waar Károly vandaan komt.

1. Hoe ziet het kindertehuis er uit?
Het ziet er aan de buitenkant uit als een soort U, waarbij in de 'vloer' van de u de hoofdingang is. Vervolgens heb je 2 vleugels, een voor de jonge kinderen (tot ca. 10 jaar), de andere vleugel is voor oudere kinderen. In de linkervleugel woonde Károly tot zijn komst bij ons. De vleugel had drie groepen/zalen van ongeveer zes kinderen, van 0 tot 6 jaar. De kinderen eten, spelen en slapen in dezelfde zaal. Het middagslaapje is buiten(!). Ze worden goed ingepakt, en daarmee wordt gezorgd dat ze zo veel mogelijk buitenlucht/licht krijgen.
Totaal wonen in dit kindertehuis ca. 40 kinderen. Het gebouw ziet er uit als naoorlogs, zeg maar uit de hoogtijdagen van het communisme.

2. En de andere vleugel?
Hier worden oudere kinderen opgevangen, ook die al naar de middelbare school gaan. Daar zijn ze overdag, en in de avonduren/vakanties zie je de schooltassen in de gang van het kindertehuis liggen. Ook zijn er kinderen die zelf al een baby hebben, en die dan beiden in het kindertehuis worden opgevangen. De baby fulltime, en de (vaak) moeder - bijvoorbeeld een zestienjarige tienermoeder - heeft een eigen kamer voor haarzelf en de baby.

3. Is het kindertehuis mooi?
Het is functioneel, maar natuurlijk geen paradijs. Hartverwarmend is dat er een bord hang van de Europese Unie, wat zegt dat de EU momenteel subsidie geeft aan het opknappen en uitbreiden van het gebouw. Jullie belastinggeld gaat dus o.a naar dit kindertehuis in Marcali. Zeg nou zelf, daar betalen wij toch graag belasting voor?
Buiten is een (gras-) speelplaats met speeltoestellen, soms zijn de speeltoestellen kapot.

4. Wordt er goed voor de kinderen gezorgd?
Gezien de beperkte mogelijkheden, valt op de verzorging niets aan te merken. Ze worden zo snel mogelijk zelfstandig gemaakt (ook in het belang van het personeel natuurlijk) en worden beleefdheden bijgebracht. Daarnaast zijn er vaste tijden/structuur t.a.v. eten, slapen, (buiten) spelen etc. Elke dag gaan alle kinderen in bad.
Ook Károly is dus uitstekend aan ons overgedragen. Veel ouders kunnen een voorbeeld nemen aan de verzorging van dit kindertehuis.
Het eten is sober, maar toereikend voor een goede ontwikkeling. Het zal duidelijk zijn dat Danone en Coca Cola niet veel verdienen aan dit kindertehuis.

5. Wat gebeurt er met de plek die Károly nu achterlaat?
Die is vrijwel direct opgevuld met een meisje van 3 jaar.

Hartelijke groet van ons vijven!

• 29 Oktober 2009 - 20:17

Hans En Jacqueline:

Wat bijzonder om het stukje over het kindertehuis te lezen. Wij hopen dat jullie nog een fijne tijd zullen beleven in Hongarije. Maar dat zal vast lukken met jullie prachtige kinderen. Is Marti nog steeds bij jullie, of is zij alweer terug naar Nederland. Bijzonder dat wij zo op afstand jullie belevenissen kunnen voelgen. Wij hopen jullie heel snel te volgen, maar misschien duurt het ook nog wel een hele tijd voor ons.
    Groeten, Hans en Jacqueline

• 30 Oktober 2009 - 08:29

Heleen:

Leuk om jullie verhalen te lezen.
    Gisteren de foto bewonderd bij Annemiek.
    Wat een mooi mannetje !

• 30 Oktober 2009 - 09:05

Alberdien:

Fijn om te horen dat jullie je draai een beetje vinden, zullen ook wel weer zin hebben om naar huis te gaan, lijkt me allemaal wel een roes en een hele belevenis. De groeten aan iedereen van ons allemaal:Marcel, Alberdien en onze vier kids

• 30 Oktober 2009 - 18:35

Annemiek:

Interessant om iets te lezen over de achtergrond van Karoly (is nu een werktitel neem ik aan). Triest dat zijn plaats meteen werd opgevuld door een nieuw kind, al ben ik blij dat je zo positief spreekt over dit tehuis. Ik hoop dat jullie een rustige tijd krijgen, al zal het misschien niet de makkelijkste tijd zijn. Ik snap heel goed dat je naar huis verlangt. Voel je gedragen door gebed. Liefs, Annemiek

• 31 Oktober 2009 - 10:11

Margreet Batteau:

Hallo Conny en Arjan

Wat leuk om jullie verslag uit de eerste hand te lezen. Ben benieuwd of jullie al thuis zijn, of wellicht onderweg. Sterkte met de lange reis en heel veel zegen toegebeden over jullie gezinsuitbreiding!

• 31 Oktober 2009 - 12:30

Michael:

wil je iets voor de komende jaren doen, palnt een boom, wil je iets voor het leven doen, adopteer een kind - ben beindrukt!

• 01 November 2009 - 20:38

Gerard:

Dit is geen reactie op bovenstaand reisverslag, maar een speciaal berichtje voor Karoly!

Beste Karoly,

volgens mij ben je vandaag, 1 nov., jarig!
    Van harte gefeliciteerd.
    We hebben een cadeautje voor je liggen. Dat bewaren we nog even voor je! Alvast een goede reis toegewenst!
    Groetjes van je oom Gerard

• 03 November 2009 - 15:42

Coen Torn:

Hoi Leonard,
    Gaat het goed met jou? met mij wel. We hebben vandaag het woordje huis geleerd, met lezen zijn we bij boekje 4. Was het leuk om je broertje te ontmoeten? Wanneer ben je weer terug op school?

groetjes van Coen

• 06 November 2009 - 08:59

Marja:

hoi!
    Door je beschrijving is mijn beeld wel positiever bijgesteld. Meestal hoor je over vreselijke kindertehuizen, maar dit klinkt nog niet zo heel erg. (Snap je?)
    Toch blijven we het mooi vinden dat jullie Karoly meenemen om hem een betere toekomst te geven!

Nog een leuke tijd daar.