aftellen
Door: Arjan
Blijf op de hoogte en volg Arjan en Conny
19 November 2009 | Hongarije, Keszthely
Van de mogelijke glutenallergie merken we niks, dus we doen alsof we va niets weten...
En inderdaad is Károly in het echt net zo spraakzaam als nu virtueel. Je kunt je voorstellen dat dat tot enigszins absurde situaties leidt. Conny praat nog wat basic Hongaars, maar ik probeer al snel op Duits/Engels over te gaan. Meestal zonder succes. Maar laatst bij de vulkaan (bij Zanka), was het weer raak. De vrouw was verbijsterd dat Károly zo goed Hongaars sprak. Dat maken we vaker mee, dat mensen verbouwereerd, vertwijfeld naar ons kijken, zonder te begrijpen wat er gebeurt. Ouders die zeer beperkt Hongaars spreken en een vierjarig jongetje (Zoontje? Lijkt er niet op) vloeiend. De vulkaanvrouw (so to speak) vroeg heel nadrukkelijk: Hoe kun jij zo goed Hongaars spreken? Heel overtuigend zei Károly: Van papa. Nou? Beginnen we gehecht te raken of niet?
Overigens was de vulkaan erg leuk! We zijn bovenop geweest (mooi panorama) en op de plek waar de lava naar beneden denderde.
Vandaag hebben we een treinreis gemaakt, van Keszthely naar Tapolca. Zoals heel gebruikelijk hier, over enkel spoor. De reis was ca. 40 minuten.
Het is nu donderdag, en het aftellen is begonnen. Niet meer in weken, maar over enkele dagen vertrekken we naar Nederland. Mogelijk weet Károly niet goed wat hem te wachten staat. Dat hij 'familie' heeft, en 'neefjes en nichtjes' die ook met playmobiel spelen. Nee, vermoedelijk weet ij niet dit leven, dat voor hem enigszins normaal wordt, totaal niet normaal is. Maar dat er nog een lange reis wacht naar weer een ander huis, in een ander klimaat, en nog veel lastiger, waar bijna niemand buiten ons vieren hem zal kunnen volgen.
Zo af en toe zijn er natuurlijk kleine ruzietjes, uiteraard over onbenulligheden. Bijvoorbeeld waar de vrachtauto vandaan kwam die we net inhaalden. Uit Ukraine, zegt Clarissa. Nee, uit Kroatie, zegt Leonard. Bonje! Ja, want hij had niet UA, maar HR op het nummerbord. Grote bonje! Dan probeer ik: De voortruck kwam uit Kroatie en de oplegger uit de Ukraine. Een blik in de spiegel en... rust. Geslaagde operatie :-).
En nu maar uitleggen wie Herman van Rompuy is. Weten jullie hoe je dat uitlegt aan een Hongaars kind van 4?
19 November 2009 - 19:50
Opa/oma Van Sluijs:
Het uur U nadert. We zien er met zijn allen naar uit. Er liggen genoeg kranten die tekst en uitleg geven wie Rompuy is. Hasta la vista. -
19 November 2009 - 20:46
Auktje:
Kies gewoon de gemakkelijkste weg en leg niet uit wie Herman van Rompuy is. Wanneer jullie hier zijn heb je vast wel andere dingen uit te leggen. Een goede terugreis gewenst en weer welkom in NL om maar bij de nummerborden te blijven. -
20 November 2009 - 07:43
Duifke:
He, eindelijk ze komen weer!
Ga je dan ook een weblog van thuis bijhouden Arjan? Ik vind het wel gezellig en vermakelijk zo...
Goede dagen nog, goede reis en tot ziens! -
20 November 2009 - 09:29
Wendy:
nog een paar dagen en dan kunnen we kennis maken
ik denk dat je straks meer gaat uitleggen wat hier in de buurt gebeurt en omdat hier alles nederlands is denk ik dat karoly vast alles snel gaat oppikken kinderen hebben snellere hersens die nog in goede conditie zijn
ik zie uit naar jullie terugkomst
liefs wendy -
20 November 2009 - 19:18
Hans En Jacqueline:
GENIET nog van de laatste dagen in een bijzonder land en dan op weg naar huis. Alvast een goede terugreis en een fantastische toekomst toegewenst met z'n vijven. Wie weet tot op de rëunie volgend jaar. Want volgens Peter gaat die er komen.
Groeten Hans en Jacqueline -
20 November 2009 - 19:40
Fleur:
Jeetje, alweer aftellen! Wij hebben genoten van jullie verslagen (hopelijk komen er nog een paar) en het was heel leuk om te lezen hoe het allemaal is gegaan. Ik zou verwachten dat Karoly heel snel het nederlands oppikt. Groetjes voor iedereen daar van iedereen hier! -
21 November 2009 - 20:37
Trinet:
hallo, wat fijn om jullie reisverslag te kunnen lezen. Heel leuk en goed. We zien erg uit naar jullie thuiskomst. We missen jullie. Groetjes ook van Irene en Felix -
23 November 2009 - 15:46
Annemiek:
Ja, nu kun je pas goed gaan aftellen. Karoly zal z'n ogen nog uitkijken hier. Heb maar vertrouwen in zijn aanpassingsvermogen: zo'n kind pakt het Nederlands snel genoeg op als hij merkt dat hij dan wel begrepen wordt. Ach, en die Europese politiek... het zou leuk zijn als hij nog eens leert wat een haiku is.
Zijn alle formaliteiten nu klaar? Goede voorbereiding op de terugreis en tot gauw!